
Napój migdałowy z moczonych migdałów
118 kcal /
493.7 kJKalorie
493.7 kJKalorie
4.3 gBiałko
3.7 gWęglowodany
10.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g migdałów, blanszowanych
- 400 g wody do namoczenia migdałów
- 1000 g wody mineralnej, niegazowanej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały, zalać wodą, odstawić do namoczenia na ok. 6 godz. Po tym czasie migdały przecedzić przez koszyczek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wcześniej namoczone migdały, zemleć10 s/obr. 10. Migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, zmiksować1 min/obr. 10.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć tkaniną tetrową (ok. 50 x 50 cm), postawić na misce lub innym dużym naczyniu. Następnie zawartość naczynia miksującego przelać przez tkaninę i dokładnie odcisnąć. Pozostałą w tkaninie masę migdałową można zachować do wykonania innego przepisu. Napój migdałowy przelać do butelki lub innego szczelnie zamykanego pojemnika. Napój migdałowy z moczonych migdałów podawać na ciepło lub zimno.