
Nasi Goreng z kurczakiem
518.8 kcal /
2170.7 kJKalorie
2170.7 kJKalorie
24.3 gBiałko
68.4 gWęglowodany
15.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynata: 1
- gałązka kolendry, świeżej tylko liście
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
- 35 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka ziaren sezamu prażonych
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 10 g oleju sezamowego
- ½
- łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- 30 g sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- Mięso i warzywa: 150
- g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 300 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 1 cm kostkę
- 125 g pora pokrojonego w 3 mm półplastry
- Ryż: 1
- ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 800 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 250 g ryżu basmati
- prażona cebulka,gotowa do posypania
- tajski sos chili słodko-kwaśny, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Dodać cebulę, imbir, seler naciowy i sezam, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać koncentrat bulionu mięsnego, olej sezamowy i przyprawę 5 smaków, dusić4 min/120°C/obr. 1. Dodać sos sojowy i cukier, dusić2 min/120°C/obr. 1. Powstałą marynatę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić2 s/obr. 5, przełożyć do miski. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z papryką, odważyć do niej kurczaka i pora, dodać przygotowaną wcześniej marynatę, wymieszać kopystką, odstawić na 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i sól, gotować6 min/100°C/obr. 1.
- Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 4. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowany ryż przełożyć do dużej miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć zamarynowanego wcześniej kurczaka z porem i papryką, dusić bez założonej miarki8 min/120°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski, w której znajduje się ryż, całość dokładnie wymieszać kopystką. Nasi Goreng z kurczakiem posypać prażoną cebulką, podawać bezpośrednio po przygotowaniu ze słodko-kwaśnym sosem chili.