Zupa fasolowa z oliwą pietruszkowo-cytrynową

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
325 kcal /
1359 kJ
Kalorie
12 gBiałko
16 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Oliwa pietruszkowo-cytrynowa: 50
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • ½
  • pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 szczypty soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu, mielonego
  • Zupa fasolowa: 150
  • g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g kapusty włoskiej pokrojonej na kawałki
  • 120 cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 20 g masła klarowanego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ¼
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki bazylii, suszonej
  • ¼
  • łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
  • ¼
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g pomidora pokrojonego na kawałki
  • 250 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Pietruszkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać5 s/obr. 3. Oliwę pietruszkowo-cytrynową przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić4 s/obr. 8. Marchewkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć kapustę włoską, rozdrobnić4 s/obr. 4. Kapustę przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniona marchewka, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i seler naciowy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać masło klarowane i liść laurowy, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  8. Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę z kapustą, oregano, bazylię, nasiona kopru włoskiego, płatki chili, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, gotować10 min/100°C//obr. 2.
  9. Dodać pomidora, fasolę, sól i pieprz, gotować13 min/100°C//obr. 2. Zupę przelać do misek, udekorować rozdrobnionym wcześniej parmezanem. Zupę fasolową podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem oliwy pietruszkowo-cytrynowej.
Przewijanie do góry