Nugat

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
366 kcal /
1535 kJ
Kalorie
7.3 gBiałko
42.8 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 białko
  • 1 szczypta soli
  • 400 g miodu akacjowego, płynnego
  • 100 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 200 g migdałów, blanszowanych
  • 2 wafle tortowe kwadratowe

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białko, dodać sól, ubijać3 min/37°C/obr. 4. Powstałą pianę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać miód, wymieszać2 min/obr. 3, następnie gotować na parze60 min/120°C/obr. 2.Zdjąć motylek.
  3. Dodać orzechy i migdały, składniki dokładnie przemieszać kopystką, następnie wymieszać10 s//obr. 2.
  4. Jeden z wafli umieścić na blasze, wylać na niego zawartość naczynia miksującego, przykryć drugim waflem i odstawić do ostudzenia. Następnie na powierzchni nugatu umieścić tacę, tak aby obciążyć całą powierzchnię wafla. Odstawić do lodówki na 2 godz. Nugat wyjąć z lodówki, następnie pokroić na kwadraty (4 x 4 cm). Nugat podawać schłodzony jako deser.
Przewijanie do góry