Nuggetsy z kalafiora w cieście z ciecierzycy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
207.3 kcal /
868 kJ
Kalorie
12.4 gBiałko
22.6 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g wody
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 90 g mąki z ciecierzycy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • ½
  • łyżeczki suszonych pomidorów, mieszanki przypraw
  • 600 – 700 g kalafiora (1 szt.), podzielonego na 3 cm różyczki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić20 s/obr. 10.
  3. Dodać wodę, olej, mąkę z ciecierzycy, sól, czosnek i suszone pomidory, wymieszać20 s/obr. 4. Przelać do miski, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej różyczki kalafiora, odstawić.
  5. Odważone różyczki kalafiora zanurzać w przygotowanym wcześniej cieście, tak aby dokładnie je pokryło. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze.
  6. Piec 30-40 min (220°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  7. Nuggetsy z kalafiora w cieście z ciecierzycy podawać na ciepło z wybranym dipem (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry