
Nuggetsy z kurczaka z dipem ogórkowym
589.1 kcal /
2464.6 kJKalorie
2464.6 kJKalorie
31 gBiałko
37.1 gWęglowodany
35.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dip ogórkowy: 300
- g ogórków zielonych gruntowych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 250 g serka kremowego śmietankowego
- 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka mieszanych ziół, świeżych drobno pokrojonych
- 1 łyżka mieszanych ziół, suszonych
- Nuggetsy z kurczaka: 300
- g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
- ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 ząbek czosnku
- 90 g białego chleba tostowego, w kromkach pokrojonego na kawałki
- 90 g serka kremowego śmietankowego
- 70 g mleka
- 1 – 2 jajka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, dodać sól, rozdrobnić3 s/obr. 5. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do koszyczka, koszyczek wstawić do miski, odstawić na 10 min do odsączenia. Po tym czasie dokładnie dociskać ogórki kopystką, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączone ogórki, dodać twaróg, sok z cytryny, pieprz i zioła, wymieszać8 s/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki, aż do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć filety z piersi kurczaka, dodać sól, słodką paprykę, czosnek, chleb tostowy, serek śmietankowy i mleko, rozdrobnić15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- W misce roztrzepać jajka, odstawić. Zwilżyć dłonie wodą, z powstałej masy formować kule (Ø 3 cm). Każdą kulę maczać w roztrzepanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Każdą kulę delikatnie spłaszczyć.
- Na patelni rozgrzać olej. Nuggetsy smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor, odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Nuggetsy z kurczaka podawać na ciepło z dipem ogórkowym.