Obieranie migdałów (z osłoną noża miksującego 2.0)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
193 kcal /
807.5 kJ
Kalorie
7.1 gBiałko
7.2 gWęglowodany
16.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g migdałów, ze skórką
  • woda wrząca, do namoczenia migdałów
  • 600 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały, zalać wrzącą wodą, odstawić na 15 min. Po tym czasie migdały przecedzić przez koszyczek, opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, dodać odsączone migdały, uruchomić Obieranie /4 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Skórki wyrzucić, migdały opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach (patrz wskazówka). Obranych migdałów używać do wybranych potraw.
Przewijanie do góry