Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem
606.3 kcal /
2538.7 kJKalorie
2538.7 kJKalorie
25.7 gBiałko
61.3 gWęglowodany
28.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zupa fasolowa: 40
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 40 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 – 120 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 100 – 120 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 90 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 250 g kostek boczku
- 10 – 20 g oliwy z oliwek
- 480 – 560 g białej fasoli, dużej, z puszki (2 puszki po 400g), odsączonej
- 900 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka cząbru, suszonego (opcjonalnie)
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 – 300 g różyczek brokułu
- 100 – 150 g liści szpinaku baby, świeżych
- Makaron w kremowym sosie z boczkiem: 1200
- g wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 320 g makaronu, suchego, krótkiego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewkę, seler, cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć boczek, dodać oliwę, dusić5 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 240-280 g fasoli, dodać 400 g wody, zmiksować10 s/obr. 6.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać rozdrobnione warzywa (patrz wskazówka), ½ duszonego boczku, pozostałe 500 g wody, 240-280 g fasoli, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, cząber, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuły, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z brokułem. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować makaron w kremowym sosie z boczkiem.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i oliwę, dodać sól, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1, do uzyskania twardości al dente. Makaron odcedzić przez koszyczek. Odcedzony makaron przełożyć do naczynia miksującego.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące z ugotowanym makaronem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostały duszony boczek, połowę rozdrobnionego parmezanu, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, przemieszać kopystką, podgrzewać2 min/90°C//obr. . W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, przełożyć ugotowane na parze brokuły do naczynia do serwowania. Do naczynia do serwowania dodać kremowy makaron z boczkiem, wymieszać kopystką. Zupę fasolową podawać jako pierwsze danie. Makaron w kremowym sosie z boczkiem podawać posypany pozostałym rozdrobnionym parmezanem jako drugie danie.