Odrywany chlebek z nadzieniem słonecznikowo-ziołowym i czosnkiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
220 kcal /
920.7 kJ
Kalorie
5 gBiałko
33 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 650 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 3 ¼
  • łyżeczki soli
  • 100 g mąki żytniej typu 720
  • 120 g oleju rzepakowego
  • 10 g miodu, płynnego
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 450 g wody
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę pszenną, 2 łyżeczki soli i mąkę żytnią, dodać 20 g oleju, miód, drożdże i wodę, wyrobić Ciasto /6 min. W tym czasie natłuścić olejem dużą miskę i formę keksową (30 x 12 x 10 cm). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, uformować kulę, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 45 min do wyrośnięcia. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć słonecznik, do momentu aż lekko się zarumieni, odstawić do ostudzenia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć uprażony słonecznik, dodać czosnek, tymianek, cząber, bazylię i pozostałe 1¼ łyżki soli, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pozostałe 100 g oleju, wymieszać10 s/obr. 4, odstawić.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść, następnie rozwałkować w prostokąt (ok. 30 x 44 cm, grubość 5 mm). Na rozwałkowane ciasto nałożyć nadzienie słonecznikowo-ziołowe, pokroić wzdłuż dłuższego boku na 6 pasów o równej grubości. Następnie pokroić wzdłuż krótkiego boku na 3 pasy, tworząc w rezultacie 18 kawałków ciasta. Każdy złożyć na pół, układać we wcześniej przygotowanej formie łączeniem do dołu. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  6. Piec 25-30 min (200°C). Po upieczeniu odstawić na kratkę do studzenia. Podawać z dodatkiem masła, hummusu, past lub grillowanych mięs.
Przewijanie do góry