
Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6)
429.2 kcal /
1795.6 kJKalorie
1795.6 kJKalorie
12.1 gBiałko
44.5 gWęglowodany
23.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Krojenie gruszek: 350
- ggruszek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- Sos karmelowy: 150
- g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 70 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- Masa jajeczna: 100
- g orzechów włoskich, łuskanych
- 200 g pieczywa pszennego, lekko czerstwego, np. bułki wrocławskiej chałki, pokrojonego na kromki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 6 jajek
- 200 g mleka
- 120 g sera ricotta
- 120 g twarogu sernikowego, z wiaderka
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 30 g budyniu waniliowego, w proszku niesłodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gruszki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone gruszki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry gruszek pozostawić w pojemniku. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, masło, śmietanę i sok z cytryny, odparowywać bez założonej miarki7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie naczynie żaroodporne (28 x 18 cm) natłuścić masłem. Sos karmelowy od razu przelać do przygotowanej formy i rozprowadzić po całym dnie, następnie rozłożyć na nim plastry gruszek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić8 s/obr. 4. Rozdrobnione orzechy przesypać na warstwę gruszek w sosie karmelowym.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczywo. Kromki pieczywa ułożyć równomiernie na masie orzechowej, oprószyć cynamonem, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, ricottę, cukier, budyń waniliowy i ekstrakt z wanilii, ubijać30 s/obr. 4.Zdjąć motylek. Masę przelać do naczynia z puddingiem, dociskając kromki pieczywa kopystką. Naczynie przykryć folią aluminiową, odstawić na min. 30 min, aby pieczywo nasiąknęło (patrz wskazówka).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Pudding piec przykryty folią aluminiową 30 min (180°C), następnie zdjąć folię, piec kolejne 20-25 min (180°C). Upieczony pudding odstawić do stężenia na ok. 20 min, następnie nakryć półmiskiem i ostrożnie obrócić tak, aby znalazł się na półmisku gruszkami do góry. Odwracany pudding z gruszkami i orzechami podawać na ciepło lub po ostudzeniu.