Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
429.2 kcal /
1795.6 kJ
Kalorie
12.1 gBiałko
44.5 gWęglowodany
23.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Krojenie gruszek: 350
  • ggruszek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • Sos karmelowy: 150
  • g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
  • Masa jajeczna: 100
  • g orzechów włoskich, łuskanych
  • 200 g pieczywa pszennego, lekko czerstwego, np. bułki wrocławskiej chałki, pokrojonego na kromki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 6 jajek
  • 200 g mleka
  • 120 g sera ricotta
  • 120 g twarogu sernikowego, z wiaderka
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 g budyniu waniliowego, w proszku niesłodzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gruszki, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone gruszki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry gruszek pozostawić w pojemniku. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego wsypać cukier, masło, śmietanę i sok z cytryny, odparowywać bez założonej miarki7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie naczynie żaroodporne (28 x 18 cm) natłuścić masłem. Sos karmelowy od razu przelać do przygotowanej formy i rozprowadzić po całym dnie, następnie rozłożyć na nim plastry gruszek, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić8 s/obr. 4. Rozdrobnione orzechy przesypać na warstwę gruszek w sosie karmelowym.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczywo. Kromki pieczywa ułożyć równomiernie na masie orzechowej, oprószyć cynamonem, odstawić.
  6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, ricottę, cukier, budyń waniliowy i ekstrakt z wanilii, ubijać30 s/obr. 4.Zdjąć motylek. Masę przelać do naczynia z puddingiem, dociskając kromki pieczywa kopystką. Naczynie przykryć folią aluminiową, odstawić na min. 30 min, aby pieczywo nasiąknęło (patrz wskazówka).
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Pudding piec przykryty folią aluminiową 30 min (180°C), następnie zdjąć folię, piec kolejne 20-25 min (180°C). Upieczony pudding odstawić do stężenia na ok. 20 min, następnie nakryć półmiskiem i ostrożnie obrócić tak, aby znalazł się na półmisku gruszkami do góry. Odwracany pudding z gruszkami i orzechami podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry