Ogórki po azjatycku (TM6)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
83.2 kcal /
348.1 kJ
Kalorie
2.2 gBiałko
10.7 gWęglowodany
4.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 g ogórkówgruntowych nieobranych, z odciętymi końcówkami
  • 700 g ogórków nieobranych, z odciętymi końcówkami
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 szczypty soli
  • 30 g sosu sojowego
  • 20 g octu ryżowego
  • 15 g oleju sezamowego, prażonego
  • 2 łyżki ziaren sezamu białego czarnego
  • 1 łyżka szczypiorku, świeżego posiekanego, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ogórki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone ogórki przełożyć do dolnej części przystawki Varoma. Oprószyć solą, dokładnie wymieszać, odstawić na 15 min, aby ogórki puściły sok. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, dodać cukier i sól, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  4. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy, wymieszać1 min/obr. 2.
  5. Osolone ogórki opłukać pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie odsączyć z nadmiaru płynu, przełożyć do dużej miski do sałatek. Polać przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 godz. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni uprażyć sezam, odstawić do ostudzenia. Ogórki po azjatycku podawać schłodzone, posypane uprażonym sezamem i szczypiorkiem.
Przewijanie do góry