Ogórki w pikantnej zalewie (TM5)
568.5 kcal /
2378.7 kJKalorie
2378.7 kJKalorie
3.1 gBiałko
76.2 gWęglowodany
30.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2000 g ogórkówgruntowych z odciętymi końcówkami
- 50 g soli
- 4 – 6 ząbków czosnku (patrz wskazówka)
- 200 g wody
- 300 g octu, białego 10%
- 150 g oleju
- 300 g cukru
- 2 – 3 łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (patrz wskazówka)
- ½ – 1
- łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe, suszone (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ogórki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ⅓ odważonych ogórków. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone ogórki przełożyć do drugiej dużej miski.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ pozostałych odważonych ogórków. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojonymi wcześniej ogórkami.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe odważone ogórki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojonymi wcześniej ogórkami.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pokrojonymi ogórkami, odważyć do niej sól, wymieszać, odstawić na 3 godz., aby ogórki puściły sok. W połowie tego czasu przemieszać ogórki (patrz wskazówka). Po tym czasie ogórki odsączyć przez dolną część przystawki Varoma, następnie przełożyć do słoików z pokrywką typu twist-off (500 ml), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, ocet, olej, cukier, pieprz cayenne, pieprz czarny, ziele angielskie i liście laurowe, gotować10 min/100°C/obr. 1. Powstałą zalewę przelać do słoików z ogórkami. Kilkakrotnie poruszyć wypełnionymi słoikami, delikatnie stukając o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Słoiki zakręcić i zapasteryzować (patrz wskazówka). Odstawić na min. 2 dni do zamarynowania. Ogórki w pikantnej zalewie podawać jako dodatek do kanapek lub dań głównych.