Zupa gołąbkowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
381.5 kcal /
1597.3 kJ
Kalorie
14.8 gBiałko
51.8 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g kapusty włoskiej pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 200 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1000 g wody
  • 250 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 100 g ryżu białego, długoziarnistego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić10-15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać mięso mielone, przemieszać kopystką, dusić5 min/120°C//obr. .
  4. Dodać rozdrobnioną kapustę, wodę, przecier pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek i ryż, wymieszać dokładnie kopystką, gotować25-30 min/100°C//obr. 1. Zupę gołąbkową podawać posypaną natką pietruszki, np. z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa.
Przewijanie do góry