Ogórki w zalewie gyros (TM5)
321.7 kcal /
1346 kJKalorie
1346 kJKalorie
3.8 gBiałko
54.9 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1400 g ogórkówgruntowych nieobranych, z odciętymi końcówkami
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 200 g wody
- 180 g octu, białego 10%
- 180 g cukru
- 50 g oleju
- 30 g przyprawy kebab-gyros
- 15 g soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ogórki, paprykę i cebulę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, pokroić grubo15 s/obr. 4. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo15 s/obr. 4. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ odważonych ogórków. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone ogórki przełożyć do miski z pokrojoną cebulą i papryką, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe odważone ogórki. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone ogórki przełożyć do miski z pokrojonymi warzywami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, ocet, cukier, olej, przyprawę kebeb-gyros i sól, gotować6 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do miski z pokrojonymi warzywami, dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 6 godz. do zamarynowania. Warzywa powinny puścić płyn i zmniejszyć swoją objętość. Co ok. 2 godz. należy dokładnie przemieszać warzywa.
- Zamarynowane warzywa przełożyć do 5 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (500 ml każdy, patrz wskazówka), ciasno ułożyć. Płyn pozostały w misce przelać do słoików tak, aby całkowicie zakrył warzywa (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Słoiki zakręcić i zapasteryzować (patrz wskazówka). Odstawić na min. 2 dni do zamarynowania. Ogórki w zalewie gyros podawać jako przekąskę lub dodatek do dań głównych.