Olej aromatyzowany czerwoną papryką

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
19188 kJ /
4583 kcal
Kalorie
3 gBiałko
15 gWęglowodany
502 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g czerwonej papryki, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej, ostrej (patrz wskazówka)
  • 500 g oleju rzepakowego
  • 500 g oleju z pestek winogron

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czerwoną paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Paprykę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać paprykę słodką, paprykę wędzoną i olej, podgrzewać30 min/80°C/obr. 1, następnie dusić4 min/120°C/obr. 1. Przelać do słoika lub szklanego pojemnika, przykryć i odstawić na 24 godz. Po tym czasie olej przecedzić przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy, przelać do butelki (0,5 l) i szczelnie zakręcić. Oleju aromatyzowanego czerwoną papryką używać jako dodatku do wybranych potraw (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry