Olej aromatyzowany liśćmi selera
9207 kJ /
2199 kcalKalorie
2199 kcalKalorie
3 gBiałko
8 gWęglowodany
240 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g liści selera, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 240 g oleju rzepakowego
- 240 g oleju z pestek winogron
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć liście selera, dodać olej, zmiksować1 min/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 2. Przelać do słoika lub szklanego pojemnika, przykryć i odstawić na min. 8 godz. (najlepiej na całą noc). Po tym czasie olej przecedzić przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy, przelać do butelki (250 ml) i szczelnie zakręcić. Oleju aromatyzowanego liśćmi selera używać jako dodatku do wybranych potraw (patrz wskazówka).