Zupa grochowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
351.2 kcal /
1469.5 kJ
Kalorie
13.3 gBiałko
13.1 gWęglowodany
20.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 ggrochu, suchego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g warzyw (cebuli, marchewki, korzenia pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
  • 1250 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 200 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 250 g ziemniaków pokrojonych na małe kawałki
  • 1 – 2 łyżeczki majeranku, suszonego do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać groch, zmielić30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i warzywa, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  3. Dodać zmielony groch, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, przyprawę uniwersalną, pieprz, liście laurowe i boczek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, podgrzewać30 min/90°C//obr. 2.
  4. Dodać ziemniaki i majeranek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować,12 min/100°C//obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę grochową podawać na gorąco.
Przewijanie do góry