Żytnie podpłomyki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
429.4 kcal /
1796.5 kJ
Kalorie
11.2 gBiałko
64.7 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g płatków owsianych
  • 500 g wody
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8g)
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g oleju słonecznikowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni
  • 200 g mąki żytniej
  • 380 g mąki chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i dłoni
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
  • mąka chlebowa ilość do oprószenia dłoni
  • olej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić3 s/obr. 9. Zmielone płatki owsiane przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
  3. Dodać miód i olej, podgrzewać45 s/37°C/obr. 3.
  4. Dodać mąkę żytnią, 130 g mąki chlebowej, sól i nasiona kopru włoskiego, zmiksować10 s/obr. 6. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min. Masę zgarnąć kopystką ze ścianek dno naczynia miksującego.
  5. Dodać pozostałe 250 g mąki chlebowej i zmielone płatki owsiane, wyrobić Ciasto /3 min. Kleiste ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką chlebową blat. Oprószonymi mąką chlebową dłońmi uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  7. Ciasto podzielić na 8 równych części i natłuszczonymi dłońmi formować okrągłe podpłomyki (Ø 16-18 cm, grubość ok. 1 cm). Na przygotowanych wcześniej blachach układać po 2 podpłomyki.
  8. Piec partiami 8-10 min (250°C) lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. W ten sam sposób upiec pozostałe podpłomyki. Upieczone podpłomyki przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
  9. Żytnie podpłomyki podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry