Oliwa sycylijska

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
9361.7 kJ /
2236 kcal
Kalorie
1.8 gBiałko
9.3 gWęglowodany
249 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 250 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka liści tymianku, świeżych
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 czerwona papryczka chili, suszona
  • 2 łyżeczki nasion kolendry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 8. Skórkę z cytryny zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać 100 g oliwy, tymianek, oregano, kolendrę i chili, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pozostałe 150 g oliwy, wymieszać10 s/obr. 2. Ostrożnie wyjąć chili przy pomocy kopystki i umieścić w butelce. Zawartość naczynia miksującego przelać przez lejek do butelki i szczelnie zakręcić.
  4. Oliwy sycylijskiej używać jako dodatku do pieczywa, makaronów lub pizzy.
Przewijanie do góry