Oliwa sycylijska
9361.7 kJ /
2236 kcalKalorie
2236 kcalKalorie
1.8 gBiałko
9.3 gWęglowodany
249 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 250 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka liści tymianku, świeżych
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 1 czerwona papryczka chili, suszona
- 2 łyżeczki nasion kolendry
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 8. Skórkę z cytryny zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 100 g oliwy, tymianek, oregano, kolendrę i chili, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 150 g oliwy, wymieszać10 s/obr. 2. Ostrożnie wyjąć chili przy pomocy kopystki i umieścić w butelce. Zawartość naczynia miksującego przelać przez lejek do butelki i szczelnie zakręcić.
- Oliwy sycylijskiej używać jako dodatku do pieczywa, makaronów lub pizzy.