Oliwa toskańska
9349.1 kJ /
2233 kcalKalorie
2233 kcalKalorie
1.7 gBiałko
7.6 gWęglowodany
249 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 250 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 1 łyżka liści tymianku, świeżych
- 2 liście szałwii, świeże (patrz wskazówka)
- 1 liść laurowy, suszony
- ½
- łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 100 g oliwy, rozmaryn, tymianek, szałwię, liść laurowy, kolendrę i pieprz, dusić3 min/120°C/obr. 2.
- Dodać pozostałe 150 g oliwy, wymieszać10 s/obr. 2. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek do innego naczynia.
- Do butelki włożyć przecedzone zioła i przyprawy, następnie zalać aromatyzowaną oliwą i szczelnie zakręcić.
- Oliwy toskańskiej używać jako dodatku do pieczywa, makaronów lub pizzy.