Omlet cesarski (Kaiserschmarrn)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
440.2 kcal /
1841.7 kJ
Kalorie
17.3 gBiałko
69.5 gWęglowodany
10.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 370 g mleka
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g rodzynek
  • masło klarowane ilość do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 40 g cukru, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać5 min/obr. 3lub do momentu uzyskania sztywnej piany.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  4. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, pozostałe 40 g cukru i mąkę, wymieszać30 s/obr. 4.
  5. Dodać pianę z białek, delikatnie przemieszać kopystką, wymieszać45 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rodzynki, odstawić.
  7. Odrobinę masła rozpuścić na patelni, wylać ciasto na grubość ok. 1 cm i posypać rodzynkami. Kiedy ciasto się zetnie, obrócić, rozdrobnić na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców i usmażyć na złoty kolor. Powtórzyć czynność aż do skończenia całości masy. Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony przygotowanym wcześniej cukrem pudrem.
Przewijanie do góry