
Omlet cesarski (Kaiserschmarrn)
440.2 kcal /
1841.7 kJKalorie
1841.7 kJKalorie
17.3 gBiałko
69.5 gWęglowodany
10.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cukru
- 6 jajek
- 1 szczypta soli
- 370 g mleka
- 180 g mąki pszennej
- 50 g rodzynek
- masło klarowane ilość do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 40 g cukru, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać5 min/obr. 3lub do momentu uzyskania sztywnej piany.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, pozostałe 40 g cukru i mąkę, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać pianę z białek, delikatnie przemieszać kopystką, wymieszać45 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rodzynki, odstawić.
- Odrobinę masła rozpuścić na patelni, wylać ciasto na grubość ok. 1 cm i posypać rodzynkami. Kiedy ciasto się zetnie, obrócić, rozdrobnić na małe kawałki przy pomocy dwóch widelców i usmażyć na złoty kolor. Powtórzyć czynność aż do skończenia całości masy. Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony przygotowanym wcześniej cukrem pudrem.