Zupa grochowa z chorizo

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
252 kcal /
1056 kJ
Kalorie
14.6 gBiałko
18.3 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 ggrochu suchego, połówek
  • 5 g liści mięty, świeżych
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g cebuli dymki ze szczypiorem, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1250 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 175 g kiełbasy chorizo pokrojonej w 5 mm plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać groch, zmielić1 min/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć miętę, rozdrobnić TM$. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, cebulę dymkę i czosnek, dodać oliwę, paprykę i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotować4 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać zmielony wcześniej groch, wodę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4, następnie gotować30 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać groszek i chorizo, gotować5 min/100°C/obr. 2.
  6. Dodać rozdrobnioną wcześniej miętę, wymieszać kopystką.
  7. Zupę grochową z chorizo podawać oprószoną papryką.
Przewijanie do góry