Omlet grecki

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
250.7 kcal /
1048.7 kJ
Kalorie
16.7 gBiałko
7.7 gWęglowodany
17.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 100 g sera feta pokruszonego
  • 6 liści bazylii, świeżych
  • 60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 6 jajek
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżki czarnych oliwek, bez pestek (ok. 40g), pokrojonych w 3 mm plastry
  • 500 g wody
  • 8 liści mięty, świeżych
  • 2 szczypty oregano, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidorki koktajlowe, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej fetę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć bazylię i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać jajka, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Masę jajeczną przelać na przygotowany wkład Varomy. Połowę odważonych pomidorków i oliwki rozłożyć równomiernie w masie jajecznej. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z masą jajeczną, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć omlet na talerz, posypać odważoną fetą, pozostałymi pomidorkami koktajlowymi, udekorować liśćmi mięty i oregano, następnie pokroić na kawałki. Omlet grecki podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub pozostawić do ostygnięcia i podawać na zimno.
Przewijanie do góry