Omlet makaronowy z Varomy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
384.7 kcal /
1610.5 kJ
Kalorie
23 gBiałko
21.3 gWęglowodany
24 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 – 60 g cebuli dymki tylko białej części, przekrojonej na pół
  • 25 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 100 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej w paski ogrubości 5 mm
  • 60 g sera feta pokruszonego
  • 250 – 280 g makaronu, ugotowanego np. penne, spaghetti, farfalle (patrz wskazówka)
  • 5 jajek
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 500 g wody
  • liście bazylii, świeże do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę i suszone pomidory, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać szynkę, ser feta, szpinak, makaron, jajka, sól i pieprz, wmieszać15 s//obr. 3.
  3. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na papier wylać masę jajeczno-makaronową, równomiernie rozprowadzić kopystką, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 1.
  5. Omlet makaronowy z Varomy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany liśćmi bazylii.
Przewijanie do góry