
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
223 kcal /
935 kJKalorie
935 kJKalorie
6 gBiałko
5 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 – 15 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 220 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 45 g oliwy z oliwek extra virgin
- 1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 150 g białego wytrawnego wina
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5, następnie dusić8 min/120°C/obr. . W tym czasie oczyszczone omułki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać wino, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1.
- Odstawić zamkniętą przystawkę Varoma na talerz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze, aby zagęścić sos10 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie sprawdzić ugotowane omułki i wyrzucić te, które się nie otworzyły.
- Do naczynia miksującego wsypać sól, pieprz, dodać śmietanę, podgrzać2 min/90°C/obr. 1. Przełożyć ugotowane na parze omułki w muszlach do naczynia do serwowania potraw, polać omułki sosem, posypać odłożoną posiekaną natką pietruszki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.