Omułki zapiekane z ziołową bułką tartą
304.2 kcal /
1273.8 kJKalorie
1273.8 kJKalorie
30.5 gBiałko
15.2 gWęglowodany
16.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 1000 g omułków, mrożonych, oczyszczonych uprzednio rozmrożonych
- gorąca woda ilość do namoczenia omułków
- 2 ząbki czosnku
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 25 g oliwy z oliwek
- 20 g masła
- 25 g bułki tartej
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej omułki. Do miski z odważonymi omułkami wlać gorącą wodę tak, aby zakryła wszystkie omułki. Odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie omułki, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Muszle podzielić na połówki, części bez mięsa omułków wyrzucić.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połówki muszli z omułkami ułożyć na blasze.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, masło, bułkę tartą, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 8. Posypkę przełożyć do innego naczynia.
- Posypkę nakładać łyżeczką na omułki w muszlach (ok. 0,5 łyżeczki na szt.). Piec 10-15 min (200°C).
- Omułki zapiekane z ziołową bułką tartą podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako przystawkę lub przekąskę.