Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
477 kcal /
1995 kJ
Kalorie
19 gBiałko
73 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Gotowanie ryżu i łososia: 500
  • g ryżu do sushi
  • 1300 g wody
  • 450 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos teriyaki i szarpany łosoś: 2
  • ząbki czosnku
  • 15 – 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 150 g sosu sojowego
  • 100 g mirinu
  • 80 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • Składanie onigirazu: 8
  • wodorostów nori
  • majonez ilość do posmarowania ryżu
  • liście szpinaku baby, świeże ilość do nadziania onigirazu (ok. 50g)
  • awokado dojrzałe, pokrojone w 2-3 mm plastry, ilość do nadziania onigirazu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej łososia, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie do miseczki wlać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do miski, dodać ocet ryżowy z cukrem i solą, wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, odstawić do ostudzenia. Ugotowanego na parze łososia podzielić na kawałki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać sos sojowy, mirin, cukier i skrobię ziemniaczaną, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać4 min/Varoma/obr. 2.
  5. Dodać ugotowanego łososia, wymieszać30 s//obr. 3Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Płat nori ułożyć błyszczącą stroną do dołu. Do zwilżonej dłoni nałożyć 3-4 łyżki ryżu, uformować kwadrat i ułożyć na środku płatu nori, posmarować majonezem, następnie ułożyć na nim szpinak. Na szpinaku ułożyć 3-4 łyżki szarpanego łososia i plastry awokado. Do zwilżonej dłoni nałożyć 3-4 łyżki ryżu, uformować kwadrat i przykryć nim awokado. Wszystkie rogi płata nori zagiąć do środka, tak aby powstała koperta. Uformowane onigirazu zawinąć w folię spożywczą i obciążyć talerzem na 1-2 min. Czynności powtórzyć dla pozostałych składników. Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki podawać przekrojone na pół.
Przewijanie do góry