Orientalna surówka z kapusty (TM6)
144.2 kcal /
603.1 kJKalorie
603.1 kJKalorie
2.9 gBiałko
14.5 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 170 g marchewki z odciętymi końcami
- 30 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
- 1 ząbek czosnku
- 50 g wody
- 40 g oleju
- 60 – 70 g octu ryżowego
- 40 – 50 g octu jabłkowego
- 30 – 40 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kapustę i marchewkę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone marchewki. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą marchewkę przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną kapustę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojoną kapustę przełożyć do miski z marchewką, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki, rozdrobnić2 s/obr. 6.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, olej, ocet, cukier i sól, gotować3 min/100°C/obr. 1. Gorącą zalewę wlać do miski z surówką, wymieszać, następnie mocno ugnieść dłońmi lub drewnianą łyżką, aby kapusta zmiękła. Odstawić do lodówki na min. 1 godz. (patrz wskazówka). Orientalną surówkę z kapusty podawać jako dodatek do dań głównych, posypaną rozdrobnionymi orzeszkami.