Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze
499.8 kcal /
2092.4 kJKalorie
2092.4 kJKalorie
10.8 gBiałko
64.5 gWęglowodany
23.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g azjatyckiego cienkiego makaronu
- wrząca woda do namoczenia makaronu
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
- Sajgonki na parze: 100
- g kapusty pekińskiej bez twardych części
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 70 g tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego w paski (0,5 x 2 cm)
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- 20 g sosu sojowego
- woda do namaczania papieru ryżowego
- 10 płatów papieru ryżowego (Ø 16 cm)
- Orientalna zupa z makaronem: 2
- ząbki czosnku
- 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 cm plastry
- 5 – 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- (opcjonalnie)
- 10 g oliwy z oliwek
- 400 g mleka kokosowego
- 300 g wody
- 1 – 1 ½
- łyżki curry, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- 200 g batatów pokrojonych w 1 cm kostkę
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 4 cm)
- 120 g pieczarek pieczarek portobello, pokrojonych w plastry
- 120 g boczniaków, świeżych pokrojonych w plastry
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g sosu sojowego plus dodatkowa ilość do podania z sajgonkami
- kolendra, świeża do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Do miski z makaronem wlać wrzącą wodę, odstawić na 3 min. W tym czasie natłuścić oliwą dolną część i wkład przystawki Varoma, następnie makaron przecedzić przez sitko, przelać zimną, bieżącą wodą, podzielić na 2 części w proporcji ⅓ do sajgonek i ⅔ do zupy, w razie potrzeby pokroić nożem na mniejsze kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę pekińską, marchewkę i paprykę, rozdrobnić4-5 s/obr. 5.
- Dodać tofu, przyprawę 5 smaków i sos sojowy, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do miski.
- Do głębokiego talerza wlać wodę, płat papieru ryżowego zanurzyć na 2 s w wodzie, przełożyć na deskę, poczekać, aż zmięknie. Na płat papieru ryżowego nałożyć ok. 2 łyżki nadzienia z warzyw i tofu. Zwinąć początek sajgonki, zakładając brzegi papieru ryżowego do środka. Nałożyć niewielką porcję przygotowanego makaronu, zwinąć sajgonkę do końca. Czynności powtórzyć dla pozostałych 9 płatów papieru ryżowego, aby zużyć całe nadzienie i mniejszą porcję przygotowanego makaronu. Zawinięte sajgonki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mleko kokosowe, wodę, curry i sól, gotować4 min/100°C/obr. 2.
- Dodać bataty, paprykę, pieczarki, sos sojowy i sok z limonki, nałożyć przystawkę Varoma z sajgonkami, gotować na parze15 min/100°C//obr. 1(patrz wskazówka). Orientalną zupę podawać z pozostałą porcją makaronu, udekorowaną świeżą kolendrą. Sajgonki na parze podawać osobno z porcją sosu sojowego.