
Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu
182 kcal /
761.4 kJKalorie
761.4 kJKalorie
7.8 gBiałko
19.3 gWęglowodany
8.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 170
- g mleka w temp. pokojowej
- 10 g świeżych drożdży pokruszonych
- 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 15 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- ¾
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- Farsz: 2
- ząbki czosnku
- 10 – 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 25 g oleju rzepakowego (patrz wariant)
- 350 g mięsa drobiowego ugotowanego, np. z rosołu, pokrojonego na kawałki
- 15 g sosu sojowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli
- Formowanie i gotowanie: mąka pszenna do oprószenia blatu
- 400 g wody
- szczypiorek, świeży posiekany, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej, wyrobić Ciasto /4 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie przygotować farsz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
- Dodać cebulę i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso drobiowe, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawę 5 smaków i sól, rozdrobnić4 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Z farszu uformować 14 kulek, odstawić.
- Z papieru do pieczenia wyciąć 14 kwadratów (ok. 6 x 6 cm, patrz wskazówka), odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych porcji. Z każdej porcji ciasta uformować kulkę, następnie rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na okrągły placek (grubość ok. 3 mm). Na środku placka kłaść kulkę farszu, następnie połączyć brzegi ciasta i uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na przygotowanym kawałku papieru do pieczenia. Czynności powtarzać dla pozostałych porcji ciasta i farszu. 6 bułeczek razem z papierem do pieczenia umieścić w dolnej części przystawki Varoma, pozostałe 8 na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Nałożyć pokrywę przystawki Varoma, odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z bułeczkami, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane szczypiorkiem (patrz wskazówka).