Orientalny chutney z moreli
49 kcal /
204.9 kJKalorie
204.9 kJKalorie
0.9 gBiałko
11.5 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 100 g papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 1000 g moreli bez pestek, przekrojonych na pół
- 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 85 g białego octu winnego
- 1 ½
- łyżeczki białejgorczycy nasion
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i papryczki chili, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać morele, rozdrobnić7-10 s/obr. 5.
- Dodać cukier, ocet i gorczycę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C//obr. 1.5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, następnie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Orientalny chutney z moreli podawać jako dip z pieczywem, serem lub jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa lub ryb.