Orientalny chutney z moreli

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
49 kcal /
204.9 kJ
Kalorie
0.9 gBiałko
11.5 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 100 g papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 1000 g moreli bez pestek, przekrojonych na pół
  • 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 85 g białego octu winnego
  • 1 ½
  • łyżeczki białejgorczycy nasion

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i papryczki chili, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać morele, rozdrobnić7-10 s/obr. 5.
  3. Dodać cukier, ocet i gorczycę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C//obr. 1.5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, następnie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Orientalny chutney z moreli podawać jako dip z pieczywem, serem lub jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa lub ryb.
Przewijanie do góry