
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
424.6 kcal /
1776.6 kJKalorie
1776.6 kJKalorie
33.4 gBiałko
58.6 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kasza bulgur z zielonymi warzywami: 1300
- g wody
- 1 łyżeczka soli
- 300 g kaszy bulgur
- 230 – 250 g różyczek brokułu
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- Orientalny gulasz z kurczaka: 200
- g cebuli pokrojonej na kawałki
- 4 ząbki czosnku
- 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 25 g oleju
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 200 – 300 g mango (1 szt.), pokrojonego na 2 cm kawałki
- 600 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm kostkę (patrz wariant)
- 50 g wody
- 1 – 3 łyżeczki curry, mielonego
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- 1 ½
- łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 3 – 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 – 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- kolendra, świeża do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę. Przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, groszek i szpinak, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek i imbir, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z warzywami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidory, mango, kurczaka, wodę, curry, kurkumę, mieloną kolendrą, chili, sól, pieprz i koncentrat bulionu drobiowego, gotować15 min/100°C//obr. 1. Orientalny gulasz z kurczaka podawać z kaszą bulgur z zielonymi warzywami bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany liśćmi kolendry.