Zupa grzybowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
114.9 kcal /
480.8 kJ
Kalorie
2.3 gBiałko
16.6 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 – 120 ggrzybów, suszonych (np. borowików podgrzybków)
  • 1500 g wody
  • 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego grzyby, opłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć do miski. Miskę postawić na pokrywie naczynia miksującego i odważyć do niej 500 g wody. Grzyby odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie grzyby dokładnie odsączyć przez koszyczek, wodę z namaczania zachować.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę pietruszki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę i seler, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  5. Dodać namoczone grzyby i masło, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, wodę pozostałą z namaczania grzybów, 1000 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, gotować20 min/100°C/obr. 1. Zupę grzybową podawać bezpośrednio po przygotowaniu z makaronem lub kluskami, posypaną rozdrobnioną natką pietruszki.
Przewijanie do góry