Orientalny krem z fasoli

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
164.8 kcal /
689.8 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
29.2 gWęglowodany
4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania
  • ¾ – 1
  • łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ¾
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 500 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g wody
  • 100 g bulionu warzywnego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • zielona cebulka ze szczypiorkiem drobno posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać kmin rzymski, paprykę, fasolę, 250 g wody i koncentrat bulionu warzywnego, gotować bez założonej miarki10 min/100°C/obr. 1. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać pozostałe 100 g wody, zmiksować kolejne1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny, wymieszać8 s/obr. 4. Zupę przelać do misek, udekorować cebulką, posypać kminem rzymskim i papryką, polać oliwą.
  6. Orientalny krem z fasoli podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry