
Orientalny kurczak z makaronem z cukinii
298 kcal /
1247 kJKalorie
1247 kJKalorie
42 gBiałko
15 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka oleju
- 500 g wody plus 1 łyżka
- 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2 cm kawałki
- 500 g cukinii
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- ½
- czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- ¼
- łyżeczki suszonych płatków chili
- 2 łodyżki kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 ząbek czosnku
- 20 g sosu sojowego
- 20 g miodu, płynnego
- 5 g octu ryżowego
- 5 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, białego
- 1 łyżeczka czarnuszki
👨🍳 Przygotowanie
- W dużej misce wymieszać sól, pieprz, pastę curry, olej i 1 łyżkę wody.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z marynatą, odważyć do niej kurczaka, wymieszać, odstawić do lodówki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej cukinię. Za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera pociąć cukinie w cienkie, długie wstążki przypominające makaron. Makaron z cukinii ułożyć w dolnej części przystawki Varoma ustawionej na wklęsłej stronie pokrywy przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, papryczkę chili, kolendrę i czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sos sojowy, miód i ocet, wymieszać10 s/obr. 6. Przelać na makaron z cukinii, delikatnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z makaronem z cukinii, upewniając się, że niektóre otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodne rozchodzenie się pary. Włożyć wkład Varomy, rozłożyć na nim zamarynowane mięso, gotować na parze17 min/Varoma/obr. 1. Orientalnego kurczaka z makaronem z cukinii podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypanego sezamem i czarnuszką oraz udekorowanego kolendrą lub odstawić do lodówki do momentu podania.