
Orkiszowa galette ze szpinakiem i serem feta
633 kcal /
2657.5 kJKalorie
2657.5 kJKalorie
31 gBiałko
32.4 gWęglowodany
40.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Razowe ciasto orkiszowe: 260
- g mąki orkiszowej, razowej
- 100 g oliwy z oliwek
- 90 g wody, schłodzonej
- 1 jajko
- 1 ½
- łyżeczki octu jabłkowego
- 70 g ziaren sezamu, białego
- Nadzienie szpinakowe: 500
- g liści szpinaku baby, świeżych
- 180 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 zielonych cebulek ze szczypiorkiem pokrojonych na 3 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g sera feta pokrojonego na kawałki
- 200 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 – 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Formowanie i pieczenie: mąka orkiszowa, razowa do oprószenia
- 1 białko do posmarowania
- 1 łyżka orzeszków piniowych do posypania
- 1 łyżka słonecznika łuskanego do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę, jajko, ocet i sezam, wymieszać10 s/obr. 4. Ciasto przełożyć na arkusz folii spożywczej, uformować w kulę, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie szpinakowe. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 250 g szpinaku, podgrzewać3 min/90°C/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Szpinak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić5 s/obr. 5. Sparzony szpinak przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić do odsączenia.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g szpinaku, podgrzewać3 min/90°C/obr. 3. Szpinak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma ze sparzonym szpinakiem, całość dokładnie odcisnąć za pomocą kopystki z nadmiaru płynu, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i zieloną cebulkę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać odciśnięty z płynu szpinak, ser feta, twaróg, jajko, białka, natkę pietruszki i pieprz, wymieszać15 s//obr. 3.
- Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 40 x 40 cm) i oprószyć go mąką. Schłodzone ciasto przełożyć na oproszony mąką papier i rozwałkować na okrąg (Ø ok. 35 cm). Ciasto wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia. Na środek ciasta przełożyć nadzienie szpinakowe, zachowując ok. 7 cm margines. Brzegi ciasta zawinąć do góry, delikatnie docisnąć, posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Wierzch posypać orzeszkami piniowymi. Piec 45 min (190°C). Upieczone ciasto odstawić na min. 10 min, następnie pokroić na kawałki. Orkiszową galette ze szpinakiem i serem feta podawać na ciepło lub po ostudzeniu.