Orzechowe gryczotto z tymiankiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
567.7 kcal /
2376.8 kJ
Kalorie
18 gBiałko
57.9 gWęglowodany
32.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g kaszygryczanej, niepalonej
  • 650 g wody
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 80 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 20 g orzechów laskowych
  • 5 g tymianku, świeżego
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g cebuli
  • 30 g masła
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę i oliwę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, wymieszać, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie i orzechy laskowe, rozdrobnić1 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  5. Dodać parmezan, rozdrobnić7 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać masło, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  8. Dodać opłukaną kaszę i sól, dokładnie przemieszać kopystką, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  9. Dodać przygotowany wcześniej bulion, dokładnie przemieszać kopystką, gotować10 min/100°C//obr.1.
  10. Dodać rozdrobnione orzechy, dokładnie przemieszać kopystką, gotować8 min/100°C//obr. 2.
  11. Dodać parmezan rozdrobniony z tymiankiem, dokładnie przemieszać kopystką, wymieszać30 s/obr. 2. Sprawdzić konsystencję, jeśli kasza jest jeszcze lekko twarda, należy pozostawić gryczotto w naczyniu miksującym na ok. 15 min przed podaniem. Orzechowe gryczotto z tymiankiem podawać na ciepło jako danie główne.
Przewijanie do góry