Orzechy nerkowca limonkowo-kokosowe na ostro
556.9 kcal /
2330.1 kJKalorie
2330.1 kJKalorie
14.8 gBiałko
33.5 gWęglowodany
44.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g miodu
- 30 g oleju kokosowego
- ¼
- łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżeczki suszonych płatków chili
- 4 łyżeczki suszonych płatków papryczki jalapeño chili (opcjonalnie)
- 60 g wiórków kokosowych
- 500 g orzechów nerkowca
- ½ – 1
- łyżeczka skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć miód, olej kokosowy, dodać sól, płatki chili i płatki papryczki jalapeño chili, podgrzewać3 min/37°C/obr. .
- Dodać wiórki kokosowe, orzechy nerkowca i skórkę z limonki, wymieszać1 min 30 s//obr. 1. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę i równomiernie rozłożyć.
- Piec 10-20 min (180°C) lub do momentu, aż orzechy będą złotobrązowe, mieszając drewnianą łyżką od czasu do czasu. Odstawić do ostudzenia. Orzechy nerkowca limonkowo-kokosowe na ostro podawać jako przekąskę.