Orzechy nerkowca limonkowo-kokosowe na ostro

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
556.9 kcal /
2330.1 kJ
Kalorie
14.8 gBiałko
33.5 gWęglowodany
44.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g miodu
  • 30 g oleju kokosowego
  • ¼
  • łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 4 łyżeczki suszonych płatków papryczki jalapeño chili (opcjonalnie)
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 500 g orzechów nerkowca
  • ½ – 1
  • łyżeczka skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć miód, olej kokosowy, dodać sól, płatki chili i płatki papryczki jalapeño chili, podgrzewać3 min/37°C/obr. .
  3. Dodać wiórki kokosowe, orzechy nerkowca i skórkę z limonki, wymieszać1 min 30 s//obr. 1. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę i równomiernie rozłożyć.
  4. Piec 10-20 min (180°C) lub do momentu, aż orzechy będą złotobrązowe, mieszając drewnianą łyżką od czasu do czasu. Odstawić do ostudzenia. Orzechy nerkowca limonkowo-kokosowe na ostro podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry