Orzechy włoskie w karmelu
85 kcal /
355 kJKalorie
355 kJKalorie
1 gBiałko
9 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 250 g brązowego cukru
- 70 g wody
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 50 g octu do Mycia Wstępnego
👨🍳 Przygotowanie
- Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie pracy trybu powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego.
- Formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, rozdrobnić1 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, równomiernie rozłożyć, odstawić na powierzchni odpornej na wysokie temperatury. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 70 g wody, masło i sok z cytryny, uruchomić Karmelizowanie . Przełożyć natychmiast do przygotowanej wcześniej formy. Czynność tę wykonywać z zachowaniem szczególnej ostrożności, ponieważ karmel jest bardzo gorący. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Krótkie.
- Formę z orzechami w karmelu pozostawić do całkowitego ostudzenia i stwardnienia masy, następnie połamać karmel na kawałki i przełożyć do hermetycznego pojemnika.
- Orzechy włoskie w karmelu przechowywać w temperaturze pokojowej (patrz wskazówka) lub wykorzystać do dekoracji innych deserów.