Ossobuco

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
449 kcal /
1879 kJ
Kalorie
41 gBiałko
11 gWęglowodany
26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 – 1200 ggiczy wołowej, z kością (2-3 szt.)
  • 350 g pomidorów dojrzałych, obranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 g wody
  • 100 g białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g przecieru pomidorowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gicz wołową. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki, odstawić. Kości zachować.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, seler, marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, pietruszkę i oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać mięso i kości, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić6 min/120°C//obr. .
  5. Dodać rozdrobnione wcześniej warzywa, wodę, wino, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować60 min/100°C//obr. . Wyjąć i wyrzucić kości.
  6. Dodać przecier pomidorowy, gotować5 min/100°C//obr. . Ossobuco podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry