
Ossobuco
449 kcal /
1879 kJKalorie
1879 kJKalorie
41 gBiałko
11 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 – 1200 ggiczy wołowej, z kością (2-3 szt.)
- 350 g pomidorów dojrzałych, obranych, pokrojonych w ćwiartki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g oliwy z oliwek
- 100 g wody
- 100 g białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g przecieru pomidorowego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gicz wołową. Mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki, odstawić. Kości zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, seler, marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, pietruszkę i oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso i kości, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić6 min/120°C//obr. .
- Dodać rozdrobnione wcześniej warzywa, wodę, wino, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować60 min/100°C//obr. . Wyjąć i wyrzucić kości.
- Dodać przecier pomidorowy, gotować5 min/100°C//obr. . Ossobuco podawać bezpośrednio po przygotowaniu.