Ossobuco po mediolańsku

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
411.8 kcal /
1724 kJ
Kalorie
50.3 gBiałko
4 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Gremolata: 10
  • g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 szczypta rozmarynu, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • Ossobuco po mediolańsku: 4
  • plastry cielęcinygiczy z kością, ogrubości ok. 1,5 cm
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 10 g masła
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 100 g wody
  • 100 g rosołu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, czosnek, pietruszkę, rozmaryn, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 7. Gremolatę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Plastry giczy rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć szalotki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, masło i rozbite plastry giczy, dusić5 min/120°C//obr. .
  5. Dodać białe wino, gotować bez założonej miarki5 min/100°C//obr. .
  6. Dodać wodę, gotować kolejne50 min/100°C//obr. .
  7. Dodać przygotowaną wcześniej gremolatę, gotować kolejne3 min/100°C//obr. . Ossobuco po mediolańsku podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry