Zupa grzybowa z pęczakiem
295.8 kcal /
1238.2 kJKalorie
1238.2 kJKalorie
10.1 gBiałko
35.2 gWęglowodany
9.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 – 50 g oscypka pokrojonego na kawałki
- 15 ggrzybów, suszonych np. borowików
- 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 200 g białego wina, wytrawnego
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g pieczarek świeżych
- 250 g brązowych pieczarek, świeżych
- 1 łyżeczka rozmarynu, świeżego tylko liście
- ¾
- łyżeczki rozmarynu, świeżego
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka pudru zgrzybów (patrz wskazówka)
- 900 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oscypek, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego suszone grzyby. Grzyby opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę pęczak. Kaszę opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wino, gotować4 min/100°C/obr. 1. Przelać do naczynia z opłukanymi grzybami, odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie grzyby odsączyć za pomocą koszyczka, płyn zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone grzyby, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z zachowanym płynem, w którym moczyły się grzyby. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić4 min/120°C/obr. 2.
- Dodać pieczarki, rozmaryn, sól i pieprz, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić8 min/120°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnione grzyby wraz z płynem, w którym się moczyły, opłukaną kaszę, puder grzybowy, wodę, koncentrat bulionu drobiowego i koncentrat pomidorowy, gotować30 min/95°C//obr. 2.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać20 s//obr. 2. Przelać do wazy. Zupę grzybową z pęczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną rozdrobnionym oscypkiem i natką pietruszki.