Ostro-kwaśna zupa krewetkowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
170.5 kcal /
713.8 kJ
Kalorie
13 gBiałko
8.8 gWęglowodany
9.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 – 25 g czerwonej papryczki chili, świeżej przekrojonej wzdłuż na pół, bezgniazd nasiennych
  • 3 liście limonki Kaffir, suszone
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 70 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 700 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 60 ggrzybów shiitake, świeżych pokrojonych w 3 mm plastry
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej, świeżej bez zewnętrznej warstwy liści, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 40 g sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki pasty z krewetek tum yum
  • 200 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
  • 200 g krewetek, surowych, obranych mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych
  • 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
  • 1 cebula dymka drobno posiekana

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć chili, liście limonki Kaffir, imbir i szalotkę, rozdrobnić4 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie4 s/obr. 10.
  2. Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, grzyby shiitake, trawy cytrynowej, świeżej, sos rybny, cukier i pastę z krewetek tom yum, gotować8 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać krewetki, gotować6 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać sok z limonki, wymieszać kopystką. Zupę rozlać do miseczek, udekorować kolendrą i dymką. Ostro-kwaśną zupę krewetkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry