Otrębowe bułki z oregano
225.2 kcal /
943.1 kJKalorie
943.1 kJKalorie
9.8 gBiałko
40.8 gWęglowodany
5.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 240 g mleka plus dodatkowa ilość do posmarowania bułeczek
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
- 220 g mąki orkiszowej razowej Melvit, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 140 g mąkigryczanej Melvit
- 15 – 20 g otrębów owsianych Melvit
- 50 g otrębówgryczanych Melvit
- 1 jajko rozm. M
- 15 – 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów, mieszanki przypraw np. z chili
- 1 – 1 ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzewać2 min 30 s/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę orkiszową, mąkę gryczaną, otręby owsiane, otręby gryczane, jajko, olej, suszone pomidory, oregano i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min lub do podwojenia objętości. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką orkiszową blat, podzielić na 8 równych części (ok. 90 g każda), uformować w kule, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem za pomocą pędzelka.
- Piec 20-25 min (170°C).
- Otrębowe bułki z oregano podawać z wybranymi dodatkami.