
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
146 kcal /
611.1 kJKalorie
611.1 kJKalorie
3.8 gBiałko
25.9 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g owoców jagodowych, świeżych
- 300 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 4 żółtka
- 60 – 80 g ksylitolu (patrz wskazówka)
- 2 łyżki likieru jajecznego (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać ksylitol, wymieszać6 min/37°C/obr. 3.5. W tym czasie odważone owoce rozłożyć równomiernie w 4 foremkach do sufletów (Ø 7 cm).
- Do naczynia miksującego dodać likier jajeczny, wymieszać10 s/obr. 3. Przelać równomiernie do 4 foremek do sufletów z owocami.
- Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch stanie się złotobrązowy.
- Owoce zapiekane pod koglem-moglem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako deser.