Owocowe lody na patyku
41 kcal /
173 kJKalorie
173 kJKalorie
0.3 gBiałko
9 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g truskawek, świeżych
- 30 g miodu
- 30 g syropu z agawy
- 1 mango, dojrzałe (ok. 120g miąższu), bez pestki, pokrojone na kawałki
- 1 – 2 łyżeczki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 120 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 10 g miodu, zmiksować15 s/obr. 7. Przełożyć równomiernie do 6 foremek do lodów. Odstawić do zamrażalnika na 20 min. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć mango, dodać 10 g miodu i sok z limonki, zmiksować15-20 s/obr. 7. Przełożyć do foremek do lodów z purée truskawkowym, ponownie odstawić do zamrażalnika na 20 min. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleczko kokosowe i pozostałe 10 g miodu, dodać cukier waniliowy, zmiksować10 s/obr. 6. Przełożyć do foremek do lodów z purée mango i truskawek. Odstawić do zamrażalnika na co najmniej 5 godz. lub całą noc. Owocowe lody na patyku podawać jako deser.