Zupa gulaszowa
231.8 kcal /
969.9 kJKalorie
969.9 kJKalorie
20.9 gBiałko
17.2 gWęglowodany
9.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 płaskie łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 płaska łyżeczka majeranku, suszonego 20 – 40
- 20 – 40 g oleju
- g mięsa wołowegogulaszowego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 – 3 liście laurowe, suszone 2 – 3
- 160 – 180 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę 160 – 180
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać paprykę słodką, paprykę ostrą, kminek, majeranek i smalec, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso wołowe i koncentrat pomidorowy, dusić10 min/120°C//obr. .
- Dodać pomidory, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i ziele angielskie, gotować35 min/100°C//obr. 1.
- Dodać ziemniaki, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać zieloną paprykę i czerwoną paprykę, gotować8 min/100°C//obr. 1. Zupę gulaszową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.