Owsiane kulki z kokosem i miodem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
135 kcal /
564.8 kJ
Kalorie
2 gBiałko
11 gWęglowodany
2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g migdałów, blanszowanych
  • 50 g płatków owsianych, błyskawicznych plus dodatkowa ilość do obtaczania kulek
  • 20 g ziaren sezamu
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g brązowego cukru
  • 90 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g miodu
  • 1 jajko
  • 100 ggroszków zgorzkiej czekolady (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić4 s/obr. 5.
  3. Dodać płatki owsiane, ziarna sezamu, wiórki kokosowe, mąkę, cukier, masło, miód i jajko, wymieszać5 s/obr. 4.
  4. Dodać groszki czekoladowe. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Za pomocą dwóch łyżeczek lub dłońmi formować kulki (Ø 2-3 cm, ok. 20 szt.), obtaczać w płatkach owsianych, układać na przygotowanej wcześniej blasze w ok. 7 cm odstępach. Piec 10-15 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić.
  5. Owsiane kulki z kokosem i miodem podawać jako przekąskę lub deser.
Przewijanie do góry