Owsiane kulki z kokosem i miodem
135 kcal /
564.8 kJKalorie
564.8 kJKalorie
2 gBiałko
11 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g migdałów, blanszowanych
- 50 g płatków owsianych, błyskawicznych plus dodatkowa ilość do obtaczania kulek
- 20 g ziaren sezamu
- 80 g wiórków kokosowych
- 60 g mąki pszennej
- 50 g brązowego cukru
- 90 g masła pokrojonego na kawałki
- 30 g miodu
- 1 jajko
- 100 ggroszków zgorzkiej czekolady (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić4 s/obr. 5.
- Dodać płatki owsiane, ziarna sezamu, wiórki kokosowe, mąkę, cukier, masło, miód i jajko, wymieszać5 s/obr. 4.
- Dodać groszki czekoladowe. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Za pomocą dwóch łyżeczek lub dłońmi formować kulki (Ø 2-3 cm, ok. 20 szt.), obtaczać w płatkach owsianych, układać na przygotowanej wcześniej blasze w ok. 7 cm odstępach. Piec 10-15 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić.
- Owsiane kulki z kokosem i miodem podawać jako przekąskę lub deser.