
Owsiane placki bananowo-migdałowe
376.8 kcal /
1576.4 kJKalorie
1576.4 kJKalorie
15.6 gBiałko
50.4 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g płatków owsianych
- 15 g migdałów, w płatkach plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 banan, dojrzały pokrojony na kawałki (ok. 120g)
- 1 jajko
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, dodać migdały, zmielić10 s/obr. 10.
- Dodać banan, jajko i cynamon, zmiksować10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 5-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki. Owsiane placki bananowo-migdałowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane płatkami migdałów.