
Owsianka kawowa z orzechami pekan i amarantusem
420 kcal /
1761 kJKalorie
1761 kJKalorie
8 gBiałko
49 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g orzechów pekan
- 500 – 550 g mleka
- 500 – 550 g napoju owsianego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 30 g płatków jaglanych
- 60 g ziaren amarantusa
- 30 g płatków owsianych
- 30 g syropu z agawy
- 1 banan pokrojony 5 mm plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać kawę rozpuszczalną, płatki jaglane, ziarna amarantusa i płatki owsiane, podgrzewać20-25 min/90°C//obr. 2.
- Dodać 30 g rozdrobnionych orzechów pekan i syrop z agawy, wymieszać30 s//obr. 2. Przełożyć do 3 misek, udekorować pozostałymi rozdrobnionymi orzechami pekan i bananem.
- Owsiankę kawową z orzechami pekan i amarantusem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako śniadanie.